Osteopatia raskauden aikana

Raskauden aikana kehossa tapahtuu paljon rakenteellisia, fysiologisia ja biologisia muutoksia, kun keho valmistautuu synnytykseen.

Myös odottava äiti voi turvallisesti tulla vastaanotolle, mikäli kärsii esimerkiksi alaselän kivusta, iskiasvaivasta, keskiselän kivuista tai niska-hartiavaivoista. Apua löytyy myös aamupahoinvointiin, lantion alueen kipuihin, päänsärkyihin ja puutumisiin.

Osteopatia lapsille

vauva2Perinteisesti ajatellaan, ettei pienellä vauvalla tai lapsella ole kehossaan vielä mitään rasitustekijöitä tai häiriöitä, koska he ovat niin nuoria. Syntymä on kuitenkin yksi elämämme rasittavampia tapahtumia kun ajatellaan kuinka lapsi syntyy ahtaan synnytyskanavan läpi sen aiheuttamaa luonnollista vastusta vastaan. Useimmiten tämä tapahtuu ongelmitta, mutta mikäli synnytys esimerkiksi kestää pitkään, on erittäin nopea tai joudutaan vaikka turvautumaan imukuppisynnytykseen, saattaa lapsen pään alueelle jäädä tietynlaisia jännitteitä tai häiriötiloja, jotka aiheuttavat lapsen päähän ja kehoon epämiellyttäviä tuntemuksia. Lapsi oireilee esimerkiksi itkuisuudella, jolloin hänet on kantamalla hyssyteltävä uneen jatkuvasti. Hänellä saattaa olla syömisvaikeuksia: syöminen saattaa kestää kauan ja kohta on taas nälkä uudelleen. Hänellä voi olla koliikkivaivaa tai muita vatsavaivoja ja erityisesti iltaisin on itkuisuutta. Hänellä voi olla nukkumishäiriötä ja heräilyä vähän väliä.

Lapsen kasvaessa voi esiintyä korvatulehduksia, päänsärkyjä, kasvukipuja, ryhtihäiriöitä, oppimisvaikeuksia, käyttäytymishäiriöitä jne.

Osteopatian lempeä lähestymistapa on erinomainen hoidettaessa näitä erilaisia lasten (myös vastasyntyneiden) ongelmia:

 • Rakenteellisia häiriöitä, esim. skolioosi ja muut kasvuikäisten ryhtiongelmat
 • Tulehduksellisia häiriöitä, esim. korvatulehdukset
 • Koliikkivaivoja
 • Nukkumisongelmia
 • Syömisen ongelmia
 • Hengityselinhäiriöitä, esim. astma
 • Kehityksellisiä häiriöitä, esim. viivästynyt liikunnallinen kehitys
 • Neurologisia häiriöitä, esim. CP, ADHD, autismi, erilaisia käyttäytymishäiriöitä jne.

vauva1Lasten terapiassa käytämme sekä klassista että craniaalitekniikkaa. Lähestymistapa on kokonaisvaltainen ja kivuton. Lasten hoito on kestoltaan yleensä n. 10-30 minuuttia.

Esimerkiksi jos vastasyntyneellä alkaa olla itkuisuutta, kannattaa lapsi tuoda vastaanotolle mahdollisimman pian, eikä jäädä odottelemaan ja kärsimään kolmeksi kuukaudeksi mahdollisen koliikkivaivan loppumista. Samoin on myös korvatulehdusten kanssa - ei kannata jäädä kierteeseen. Yhdestä kolmeen hoitokertaa yleensä riittää tasapainottamaan tilanteen ja koko perhe saa nauttia yhdessäolosta ilman "iltahuuto-kantamiskierrettä".

Lue lisää: Bebesinfo

Osteopatia ikääntyville

Ikääntyminen on luonnollinen fysiologinen prosessi, jonka vaikutukset näkyvät tuki- ja liikuntaelimistössämme. Kun ikäännymme, kudosten elastisuus vähenee, altistaen pehmytkudosten ja luuston häiriöille. Tunnemme nämä muutokset aamuisena kankeutena, alaselän jäykkyytenä ja kipuna niska- ja hartiaseudussa, käsikipuina, puutumisina, lonkanseudun kipuina ja erilaisina niveloireina.

Näitäkin tuntemuksia ja vaivoja voidaan osteopatialla helpottaa ja parantaa näin elämänlaatua. Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä jotain.

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet

Tuki- ja liikuntaelimistön ja erityisesti selkärangan tila kertoo paljon ihmisen koko terveydentilasta. Osteopaatille selkäranka on asiakkaan kartta ja elämänkerta. Esteettömästi toimiva verenkierto on selkärangan ja nivelten moitteettoman liikkuvuuden perusedellytys. Kehon rakenne hallitsee kehon toimintoja ja kehon toimintahäiriöt johtavat rakennehäiriöihin. Häiriötila jossain kehon rakenteessa aiheuttaa oireita ja heijastekipuja jonnekin toisaalle. Useimmiten ei ole kyse siitä, että kohta, jossa asiakas tuntee kipua, olisi kivun lähtökohta.

Erilaiset selkäkivut, niska-hartiaongelmat, puutumiset, huimaukset, kudosten ärsytys- tai rasitustilat, kuten esimerkiksi tenniskyynärpäävaivat, hiirikädet ja penikkataudit, limapussintulehdukset, hermo-pinneoireet, olkanivelongelmat (kuten esimerkiksi jäätynyt olkapää erityisesti alkuvaiheen leposärkyvaiheessa) ovat vastaanotollamme tuttuja asiakasryhmiä.

Leikkausten ja erilaisten vammojen jälkikuntoutus

Käyttämämme tekniikat soveltuvat esimerkiksi juuri leikatuille, on sitten kyseessä selkäleikkaus, keinonivelleikkaus tai jonkin vamman korjausleikkaus. Hoidon voi aloittaa niin pian kuin asiakas pääsee vastaanotolle. Hoito suunnitellaan jokaiselle juuri kyseisen asiakkaan tilaan sopivaksi nopeuttamaan paranemisprosessia, lisäämään liikkuvuutta, poistamaan turvotuksia, vähentämään kipua ja kipulääkkeiden tarvetta. Asiakas saa myös mukaansa juuri hänelle sopivat kotiohjeet.

Päänsäryt, migreeni ja leukanivelten toimintahäiriöt

Päänsäryt ovat yksi yleisemmistä hoitoon tulon syistä. Yleisimpiä aiheuttajia ovat:

 • Niskalihasten jännitystilat johtuen huonosta ryhdistä tai stressistä jne.
 • Silmäperäiset ongelmat, korvaperäiset ongelmat
 • Poski- ja otsaontelo-ongelmat
 • Niskavammat kuten whiplash- vammat
 • Leukanivelten toimintahäiriöt ja purentahäiriöt
 • Lisäksi vakavampia syitä päänsärkyihin ovat muun muassa infektiot, mahdolliset aivoverenvuodot ja kasvaimet. Näissä tilanteissa ehdottomasti ensisijaisena on lääketieteellinen tutkimus ja hoito.

Useat päänsärkyongelmaiset tuntevat kasvavaa lihasjännitystä kallonpohjassa, paikallista kipua alueella ja ehkä myös otsalle ja silmien seutuun säteilevää kipua. Lihasjännitys johtaa liikkuvuuden rajoittumiseen kaularangassa, aiheuttaa hermoärsytystä ja huonontaa verenkiertoa.

Osteopaatti työskentelee lempeästi, tehokkaasti poistaen lihas- ja kudosjännitteet, jolloin hermotoiminta ja verenkierto sekä lymfakierto vapautuu ja nivelten liikkuvuus normalisoituu.

Käytämme näiden toimintahäiriöiden hoitamisessa paljon craniaaliosteopatiaa.

Rintakehän alueen erilaiset kiputuntemukset

Vastaanotollamme käy yhä enemmän erilaisista rintakehän ja vatsan alueen epämääräisistäkin ongelmista kärsiviä asiakkaita, joilla ei tutkimuksista huolimatta ole löytynyt vaivoille mitään lääketieteellistä selitystä. Useilla on samantapaisia tuntemuksia kuin esimerkiksi sydänperäisissä häiriöissä, mutta mitään lääketieteellistä ongelmaa sydämen toiminnassa ole tutkimuksissa löytynyt. Näistä oireista voin mainita vaikka rintalastaan läpipistävän kivun, kivuntunteen pallean seudussa, säteilykivut yläraajaan, palan tunne kurkussa, kipua kylkikaarten alla, hengitysvaikeutta jne. Näissä tapauksissa oireet voivat olla esimerkiksi rintarankaperäisiä tai pallean toimintahäiriöitä.

Asiakasta hoidetaan kokonaisvaltaisesti, vapauttaen jännityksessä olevia kudoksia erityisesti koko rintakehän alueelta, pallean alueelta ja myös selkärangan toiminta tarkistetaan.

Osteopaatin työkaluihin kuuluu myös visceraalitekniikoita (sisäelintekniikoita), joilla voidaan helpottaa mm. erilaisia ylä- ja alavatsanalueen kiputiloja.

Mikäli vaivat ovat jo kroonistuneet, tarvitaan useampi hoitokerta.

Asiakkaan oma aktiivisuus

Jokaisen on myös otettava vastuu itsestään. Selkärangan liikkuvuus on ehdottoman tärkeä elimistön hyvinvoinnille. Vastaanotollamme saat muutaman ohjeen juuri Sinulle tärkeistä harjoitteista.

Erilaisia jumppaliikkeitä ja niiden suorittamistapoja on lukemattomia. Tärkeintä on, että löydät juuri Sinulle sopivat liikkeet ja harjoitteet.

 • Valitse harjoitteet ja liikuntalajit joista itse pidät
 • Harjoittele riittävän usein, säännöllisesti ja läpi elämän
 • Harrasta hyötyliikuntaa jos et muuten ole liikuntaihmisiä
 • Muista ergonomia työpisteessäsi
 • Huolehdi oikeista ruokailutottumuksista; laatu ja säännöllisyys ennen kaikkea

Vierivät kivet eivät sammaloidu!